The Meeting House

Location: 233 Hancock Street, Dorchester, MA 02125

Completion Date: 2020

Client: ArxUrban

Size: 29,500 SF

1/8

Situated at the intersection of Hancock Street and Pleasant Street, The Meeting House brings 36 residential units of affordable and workforce housing to Dorchester. The five story, mixed use development has retail and parking located on the ground level, with an enhanced public streetscape, street trees and a covered front porch for access.


The Meeting House was designed to provide flexible efficient housing, with open living spaces and lots of natural light. The units are located within walking distance of the Savin Hill MBTA stop, and are provided with on-site bicycle storage. The site is located at the base of granite outcropping, and the building is formed to fit within the existing site topography, with the open parking area at back recessed within the rock slopes.


Local artist work is showcased on the interior of the project. Artists were selected through a competition to design and paint the doors to each residential unit, creating a sense of place within the corridors. The Level 1 lobby includes a feature wall celebrating the artist work and process.


The building design is responsive to the surrounding site forces, and the movement of pedestrian and vehicles along Pleasant St and the curve of Hancock St. The angles of the facade change subtly in response to the intersecting roadways, and the facade pattern unfolds as it flows along the face of the building, transitioning from lighter to darker rainscreen panels. The building is grounded with a masonry base at the street level, and brings in warmth through a natural wood grain soffit that extends along the full length of the building, wrapping up and over the gradient facade.